Jak vybrat oblečení na jógu

Jak vybrat správné oblečení na jógu

Jak vybrat oblečení na jógu

Každý, kdo cvičí jógu delší dobu, již chápe důležitost a benefity správného oblečení. Nováčkům by se ale mohlo hodit několik rad. Takže, jak zvolit ideální dámské oblečení na jógu?

Sepsali jsme pro vás 4 parametry, kterým byste měli podle nás při výběru oblečení věnovat pozornost. Všechny ultimátně směřují k jedinému – pohodlí a zdraví během cvičení.

1. Padnoucí střih: ne příliš těsný, ne příliš volný 

Jóga vyžaduje, abyste se přesouvaly mezi různými pozicemi (asanami) jednoduše a bez námahy. To je v příliš malém, těsném nebo limitujícím oblečení opravdu těžké.

Příliš těsné dámské oblečení má neblahý vliv také na vaše orgány. Zvláště výrobci levných legín a topů se proviňují používáním silných stahovacích technologií. Někdy je to vlivem nedokonalosti výroby, jindy strategií nízké ceny. Každopádně, vyhněte se silným stahovačům a gumám. Budete se cítit lehčí, a prospěje to i vašim orgánům.

Ani příliš volné oblečení však není správnou volbou. Jóga pozice jsou často náročné na soustředění. Poslední, co si přejete, je, aby oblečení vaši koncentraci rozptylovalo, přepadávalo vám přes hlavu při fyzicky náročných pozicích nebo při protahování. Což je neduh třeba příliš volných triček či topů.

Pokud si nejste jistí střihem a velikostí, vždy si oblečení dobře vyzkoušejte. I u nás si můžete všechny prodávané kousky vyzkoušet v našemu studiu na Praze 6.

2. Flexibilný látky: třeba Lycra Sport či Spandex

Druhým klíčovým aspektem kvalitního dámského oblečení na cvičení je elasticita materiálů. Je vhodné, abyste se při józe pohybovaly pohodlně, sebevědomě a bez protivůle látek a švů.

Proto zvažte, zda je vámi pořízované oblečení navrženo skutečně dle potřeb žen (nezvýrazňuje Y-zónu,...) a vyrobeno z pružných látek. A tudíž vám skutečně dává vám tolik potřebou svobodu pohybu, ale zároveň vás v namáhavých pózách "podrží" svou odolností a pevností

Za tímto účelem se ve světě atletické objevilo několik látek a technologií, kombinují pohodlí a high-tech funkčnost. 

U nás můžete pořídat oblečení na jógu třeba z Lycra Sport, látky původně určené profesionálním atletům, z níž jsou vyrobeny legíny a další oblečení korejské značky Andar. Stejná značka využívá často také elastickou, pevnou a odolnou látku SpandexNajdete u nás ale i oblečení z průžného materiálu Cella, z nějž jsou tvořeny nejmodernější legíny a topy korejské značky Xexymix.

3. Funkční oblečení: proti potu, pro chlazení

Všichni z nás se potí. Někdo méně, někdo více. Patříte-li spíše do druhé kategorie, určitě vás potěší to, že několik značek již dnes vyrábí dámské oblečení na jógu z vysoce průdušných a pot absorbujících funkčních látek. Například z látky Polygiene®.

Cvičit v tomto oblečení je nejen emočně komfortnější, ale také bezpečnější. Nezapomínejte na to, že pocení může při některých pozicích způsobit podklouznutí a poranění kloubů či svalů.

Pokud cvičíte bikram jógu, hot jógu (jóga v silně vytápěné místnosti) či jinou intenzivní metodu, pravděpodobně budete preferovat spíše minimalistické oblečení, umožňující vašemu tělu rychleji zchladnout. V takovém případě se při výběru oblečení poohlédněte spíše po krátkých legínách, absorbčních či ultralehkých materiálech.

V naší nabídce najdete mimo jiné i topy a tílka vyrobené z technologie Polygiene®, která zabraňuje pachu potu. Tím pádem je déle svěží a není jej třeba tak často prát, v důsledku čehož je vlastně i šetrnější ke spotřebě vody.

4. V neposlední řadě: stylový design

Není však radno podcenit ani estetickou stránku oblečení na jógu. Většina žen chce vypadat stylově v každodenním životě, proč by tak ale nemohly vypadat také během lekcí jógy či fitness? Oblečení, které je nejen funkční, ale i stylové, ženám prokazatelně dodává sebejistotu a motivaci při rutinních aktivitách.

Design atletické módy má ale i další rozměr. Na funkční benefity a pohodlí kvalitního oblečení si člověk velmi rychle zvykne. Je tak vlastně zcela v pohodě, že nás dříve či později napadne, vyjít si v tomto oblečení ven nebo jej začít kombinovat s dalšími kousky z nesportovního šatníku.

Stylové designové oblečení na jógu vám toto umožní. Na Jay Yoga se zaměřujeme na korejskou jóga módu, která je v mnohém unikátní. Je velmi minimalistická, jednoduchá, elegantní a přitom trendy a kreativní z hlediska barev. Korejci jsou v Asii obecně vnímaní za lídry stylu.

Co si z našich doporučení odnést

Jak vidíte, výběr správného dámského oblečení pro jógu je opravdu důležitý. Při cvičení se potřebujete cítit pohodlně, svobodně, pružně, ale i stylově a žensky. K tomu všemu vám oblečení může pomoci, anebo vám to naopak zapřít.

Na Jay Yoga nabízíme široký výběr stylového, elegantních a technologicky funkčního oblečení na jógu a fitness pro ženy. Pokud si nejste s výběrem oblečení jistá, dejte nám vědět. Rádi vám pomůžeme vybrat

Zpět na blog

Napište komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny.